Over het gebied

Het Korenburgerveen is een kwetsbaar hoogveengebied bij Winterswijk. Ervaar de bijzondere natuur van het Korenburgerveen via de wandelroutes of ga mee op een van de excursies in het meest kwetsbare deel, dat anders niet toegankelijk is.

Het uitgestrekte Korenburgerveen ligt in een omgeving waar je heerlijk kan dwalen door een historisch hoevelandschap met prachtige bossen, houtwallen, beekjes, heide en hoogveen. Samen met het Meddose Veen en het Vragender Veen vormt het Korenburgerveen een groot hoogveengebied. In het beheer van dit bijzondere gebied werkt Natuurmonumenten samen met de Stichting Marke Vragender Veen.

Korenburgerveen

Korenburgerveen in ieder seizoen

Hoor in het voorjaar de heikikker kwaken. Bewonder in het voorjaar en zomer de velden met wollegras en veenpluis. En geniet in de winter van de gagel. Bijvoorbeeld door de rode route te lopen, die ook langs een mooie uitkijktoren voert, zodat je het gebied kan overzien. Of ga mee op excursie met de boswachter (T (035) 6559955) in dit waterrijke gebied.

Modderig

Het Korenburgerveen is vanaf de 14e eeuw afgegraven. In de oude veenputten vormt zich nieuw hoogveen. Vanwege de kwetsbaarheid van het gebied is het Korenburgerveen alleen toegankelijk via een gemarkeerde wandelroute. Dit pad is vaak erg modderig. Daarom is er een vlonderpad aangelegd en voorkomen zogeheten knuppelpaden van boomstammetjes dat je in de modder zakt. Laarzen zijn in natte seizoenen dan ook aanbevolen.

Korenburgerveen combineren

Heb je de smaak te pakken, dan kan je in de omgeving van het Korenburgerveen ook bezoeken:

  • Mentink, wandeling die ook start vanaf parkeerplaats Arrasveldweg
  • Wooldse Veen, hoogveengebied ten oosten van Winterswijk dat doorloopt aan de andere kant van de Duits grens
  • Schaddepad, een wandelroute van ruim 14 km rondom het Korenburger- en Vragenderveen